Zapraszam na wystawę Mikołaja Kalina, mojego znajomego z forum olympusclub.
Poniżej zajawka.
Witam serdecznie zapraszam wszystkich na wystawę "Świeżo Pomalowane II" gdzie zaprezentuję fotografie z cyklu "Camp Collection" to kolejna odsłona po wystawie w Warszawie i Przemyślu, także jak ktoś nie miał okazji serdecznie zapraszam. Wernisaż odbędzie się w galerii ZPAPu w Toruniu o godzinie 18:00 ul. Ducha Św. 8/10/12 . Wystawa potrwa około miesiąca.
Fotografia - tak powszechna w dzisiejszych czasach… Spotyka się ja na każdym kroku… Co chwilę ktoś wyzwala migawkę… Jedni się zachwycają, drudzy nie.. Jedni myślą, że są fotografikami, inni tak nie myślą, ale nimi są…
Fotografia stała się tak popularna, że znikają granice między tym co jest sztuką, a tym co jest pamiątką lub ładnym obrazkiem. Pojawia się pytanie jak to odróżnić? Czy praca jest warta galeryjnej ściany, naszych zachwytów?
Dla mnie najważniejszym kryterium jest "dusza", zdjęcie bez niej jest zwyczajne. Dzięki fotografii powinniśmy poznawać punkt widzenia autora, jego wrażliwość. Właśnie projekt "Camp Collection" porusza problem, który interesuje mnie już od dłuższego czasu, brak "tożsamości" u wielu osób, zdominowanych przez modę… Wykorzystując w swoich pracach lustro , chciałem aby poprzez "przerysowane" stroje na fotografiach, każdy mógł "spojrzeć w głąb siebie", zastanowić się czy wygląd zewnętrzny idzie w parze z naszą osobowością, z naszym wnętrzem. Czy podporządkowujemy się temu co nas otacza, zatracając przy tym swoją oryginalność, bo w końcu każdy z nas jest na swój sposób oryginalny. Więc nie ukrywajmy tego pod "płaszczykiem" mody…