marcin:b napisał(a): trochę nie na temat - przeniosłem.
bardzo dziękuję za pomoc

marcin:b napisał(a): ...używasz na nim Windowsa XP? O_o
Popełniłem zbrodnię i mam dwie platformy ... Leopard i XP bootowane na starcie.
Teraz są ciekawsze programy jak wirtualny XP itd... jednak ja maca kupowałem 2lata temu.
Kupowałem go z myślą delegacji (żywotność baterii, dobra konfiguracja, rewelacyjne wi-fi) jednak do codziennej pracy biurowej okazał się złym rozwiązaniem - a bynajmniej ja byłem za leniwy poznać skróty, triki i nowe programy.
Mac i XP to lekkie nieporozumienie, a ja mam bardzo dużo chińskich programów pod XP które źle działały przy zmianach OS/XP.
- finał taki, że maca dostała dziewczyna, a sobie sprawiłem Netbooka w podróże Samsung NC-10 który spełnia wszystkie moje oczekiwania.
marcin:b napisał(a):nalezy zapytać raczej - 'czy potrzebny mi jest photoshop?'
- jeśli nie jesteś grafikiem - nie
- jeśli nie projektujesz stron www - nie
Zdecydowanie Masz rację, photoshop to raczej ikona grafików, ja jedynie myślę o podrasowaniu zdjęć.
Zdjęć nigdy nie przerabiam, uznaję tylko czyste zdjęcia bez retuszy jedyne zmiany to:
- mniejszy rozmiar
- lekka zmiana jasności
- podpis w zdjęcie
Nowe oczekiwania co do programu to:
- eliminacja skaz
- podrasowanie kolorów
- zabawa z cieniami na zdjęciu
- zwiększenie ostrości i ogólna poprawa wizerunku
marcin:b napisał(a):raczej polecam:
- do Nef'ów - Capture NX - podobno jest bardzo dobry - sam nie używam, bo mam Canona
- Lightroom - generalnie fajny program
- na Mac'a - Aperture 2 -
http://www.forum.tgf.art.pl/viewtopic.php?t=881- ewentualnie Adobe Photoshop Elements
- nie znam Capture NX, ale muszę sprawdzić wersję Trial mam nadzieję że będzie miała te możliwości co potrzebuję

marcin:b napisał(a): ja jestem fanem produktów Adobe.
bo produkty Adobe są bardzo dobre, od dawna przyglądałem się pracy na Primierce, Photoshopie itp.. jedna z koleżanek naszej koleżanki z forum pracowała wiele lat na montażu wideo ... wyniki były znakomite, wręcz wyśmienite

... ale co się dziwić, jak ktoś pozna program to już rządzi w nim

marcin:b napisał(a): ...a co do wersji - zawsze najnowszą.
Czy tak samo się wypowiesz co do nowych:
- GG
- Vista
Oczywiście to żart
OK, podsumowując ... jako amator chcący wprowadzać tylko drobne retusze w zdjęciu powinienem zająć się Capture NX ???|