Toruńskie minilaby

...czerwone żarówki i opary Rodinalu

Toruńskie minilaby

Postprzez jakobi » Wt mar 20, 2007 4:30 pm

Jako, że niektórzy (np. Ja) nie posiadają jeszcze własnej ciemni sa skazani na wspaniałe :P toruńskie minilaby. Chciałbym zaczać temat własnie o nich. Takie małe porównanie jakosci usług/cen. Parę pytań na początek, dających wyznacznik.

- ocena profesjonalności (zadowolony/ona?)
- skany negatywów - zdaża się, że klatki przesuniete i taki kicz dają ludziom?
- Wywoływanie - czy tylko c - 41, czy wywołają też B&W, albo e-6 (jak narazie znalazłem tylko jeden punkt w toruniu który by wywołał mi w e-6!!!)
- Jakieś skazy na odbitach?
- Cena. Standartowe wywołanie + 1 odbitka 10x15. Moze tak lepiej.

Osobiście wszelkie swoje klisze oddaje do szczurka na chełmińskiej. Co do wywołań brak jest mojej negatywnej opini (da sie z nimi dogadać) ale skany filmów to już masakra. Wiele razy zdażyły sie przesunięte klatki. Jeżeli kupisz u nich film do c-41 wywołanko gratis (w cene negatywu jest juz wliczone wywołanie, to widać). Odbitka 10x 15 - 0.75 (??) groszy. Drogo.
Jak narazie jedyny punkt który mi wywołał slajd!!!! - 20 zł wzieli. B&W tez wywołują - 5 zł, a C41 za 4 biorą.

No myślę że dobry temat, ja bynajmniej chciałbym się dowiedzieć, gdzie najtaniej i najlepiej :)

Btw. Widziałem już podobny temat na forum, ale odnosił się tylko do odbitek z cyfraków. Ja chciałbym wiedzieć szczególnie kto jeszcze mi w Toruniu wywoła slajd....
jakobi
lens-addicted
lens-addicted

Re: Toruńskie minilaby

Postprzez marcin:b » Wt mar 20, 2007 9:52 pm

- slajdy tanio podobno robi FotoJocker, za jakieś 9,- ale nie sprawdzałem. Jest w Billi (dawnym MiniMall'u) na II Rubinkowie, koło wypożyczalni Beverly Hills, stacji BP oraz KFC :)

- B&W robi tylko 1 koleś - na starym rynku. jeśli robisz u Szczurka to on i tak zanosi do tego na starym rynku :D

- Co do cen ciężko mi się wypowiadać - nie korzystam już z usług Pana-z-rynku jak mi artystycznie porysował kilka negatywów i nawet przepraszam nie powiedział, zwalał wszystko na sprzęt.

- Skany wszędzie nie są genialne. ja robiłem w empiku. tam też nie ma rewelacji, ale tak na fora i do neto mogą być. Odbitek bym z nich nie robił.

- O skanach Szczurka już słyszałem dużo negatywnych opinii - nie będę testował ;)

flikr | faj3r.blogspot.com | www.berduszek.art.pl | www.tgf.art.pl

"In a mad world, only the mad are sane." - Akira Kurosawa
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." - Albert Einstein
marcin:b
[admin]
[admin]

imię: Marcin
marka aparatu: Canon
rodzaj nośnika: cyfrowy

Postprzez Materio » Cz mar 22, 2007 7:03 pm

Witam

Chyba "przerobilem" wszystkie laby w Toruniu :P i ogolnie to nie ma zadnego dobrego i nie polecam.

B&W wywolywac u kogos to nieporozumienie bo nie bedziesz wiedzial w czym i jak to ci wyjdzie...a jedna z naczelnych zasad w B&W jest miec caly proces pod kontrola. Odbitki z B&W na labie to porazka chyba ze najpier ma sie naprawde dobry skan ale ogolnie najlepiej to skanowac odbitki albo robic im fotki heh ot taka cyfrowa reprodukcja.

Slajdy w fotojoker nie polecam, szczorek robi dobrze (tzn ten koles komu zleca) ale...zostawiaja palce, rysuja i czasem sie zdazaja jakies zacieki. Niestety lepiej i tak w toruniu chyba nie ma gdzie.

Skany wszystkie to porazka nawet na strony www ktore trzeba traktowac rownie powaznie jak gotowe odbitki. Polecam www.coolscan.com lepiej oddac im kilka zlotych wiecej i miec dobrze niz zaplacic za to ze skan do bani i jeszcze paluchy na slajdach.

W Toruniu wszedzie jest za drogo a jakosc uslug kiepska !! nawet odbitki wysylam przez net bo tutaj drogo i zle...

Co do drogo to pytalem szczorka ile chce za wynajem 100dia hehe rozbawil mnie!! jak bym nie wiedzial co tam ma to moze bym tak sie nie smial ale...za kilka tel kartonowych z dziurami ktore sie nadaja do wywalenia, za marne lampy chce 50zl/1h !! hehe 15zl za taki syf to max

Pozdro
Materio
Rodinal Drinker
Rodinal Drinker

Postprzez jakobi » Pt mar 23, 2007 11:38 pm

Materio napisał(a):B&W wywolywac u kogos to nieporozumienie bo nie bedziesz wiedzial w czym i jak to ci wyjdzie...a jedna z naczelnych zasad w B&W jest miec caly proces pod kontrola.

Tia.. Powiedzmy, że cholera przeraża mnie fakt, że przez małą omyłkę mogę coś sknocić.
B&W narazie w C-41 robiłem, no wiadomo kiepskawe to. Chciałbym zrobić poprostu 1 rolkę jakiegoś ilforda tak dla porównania. Dlatego się pytam czy ktoś poza szczurkiem wywołuje B&W?
jakobi
lens-addicted
lens-addicted

Postprzez everyman » So mar 24, 2007 11:26 am

jakobi napisał(a):Dlatego się pytam czy ktoś poza szczurkiem wywołuje B&W?

tak jak napisał już wyżej Marcin: "B&W robi tylko 1 koleś - na starym rynku. jeśli robisz u Szczurka to on i tak zanosi do tego na starym rynku."
We wszystkim trzeba szukać pozytywów ...a negatywy wywoływać. | www.krzysztofdabrowski.art.pl
everyman
light-ex-terminator
light-ex-terminator

Postprzez Materio » So mar 24, 2007 5:44 pm

jakobi wywoływanie w koreksie to banał i nawet bez wiekszych staran zrobisz to lepiej i pewniej niz ktos za ciebie. Boisz sie ze cos sie nie uda ?? a co powiesz kolesiowi jak bedzie mial zly dzien i ci zrobi zle a potem powie ze to aparat zle naswietlal?? Dodam ze B&W ma tylko sens kiedy sie samemu potem odbitki robi bo dobierasz sobie gradacje dajac komus tak naprawde robi za ciebie to jak ma wygladac odbitka...Ja osobiscie ani negatywow ani rawow nie dam nikomu bo to moja praca od poczatku do konca...nie chce potem podpisac pod fotka "edycja X.X". Na forum jest kilka osob ktore robia same B&W w tym jeden znakomity specjalista (niestety czasowo nieosiagalny) i zapewne jak napiszesz ze chcesz to zrobic sam to z checia pomozemy i powiemy jak. Zakup tani koreks na allegro menzurke i termometr i gotowe...Napisz post jaki masz film pomozemy w doborze chemi i itd...jak by co to mozemy sie dogadac i jak bede cos wolac to sie umowimy wpadniesz i zobaczysz jak to sie robi...SPOKO od czegos jest grupa i trzeba sobie pomagac.

Pozdro
Materio
Rodinal Drinker
Rodinal Drinker

Postprzez marcin:b » N mar 25, 2007 5:37 pm

Materio ma tu sporo racji. Wywołanie w koreksie samemu to nie jest wielki problem. Najlepiej wziąć do prób mało 'ważny' negatyw. Kolos na pewno by Ci coś poradził, ale widzę, że w tej Finlandii ma dla nas coraz mniej czasu... :(

"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." - Albert Einstein
[admin]
[admin]

Postprzez eire » Śr mar 28, 2007 2:50 pm

no to czas na mnie Panowie :P

Jedyne miejsce gdzie oddaję kliszę to ten pan na starym rynku (po schodkach na górę w jakiejś kamienicy) o którym już wszyscy pisali wyżej! (choć raz sprzęt mu nie działał i oddał moją kliszę gdzie indziej i powiem wam,że zdjęcia były super zrobione tyle,że nawet nie wiem kto je robił :|). cena za kliszę to chyba 5 za zdjęcia nie pamiętam :P
Na chełmińskiej nigdy nie byłam i nie wiem nawet do tej pory który to zakład :P
Widziałam na świętej Katarzyny jakiś mały lokal fot. ale nie wiem co i jak, chciałam tam kiedyś zajść ale jakoś nie mogę się zebrać :P
Jeśli tylko mama możliwość wywołuję zdjęcia w Olsztynie w zaprzyjaźnionym zakładzie :]
Do tej pory robiłam fotki na starym rynku, nie mogę powiedzieć żebym była jakoś super zadowolona bo nawet nie wiem jak on to robi, że takie czasami dziwnie szare a nie czarne wychodzą.
Kiedy miałam dostęp do ciemni w Olsztynie wywoływałam zdjęcia sprawdzając wcześniej naświetlenie z różnym odstępem sekund i sama wybierałam co i jak mi pasuje. Brak ciemni mnie bardzo boli i chyba dlatego ostatnio mało zdjęć robię... Jestem na etapie szukania ciemni na UMK (Hermes coś o tym wie :P) no i czekam na Kolosa :idea: mam nadzieję,ze wróci i udostępni nam swój sprzęt :P
No chyba,że ktoś jeszcze wie gdzie można się zaczaić, to jest głód mówię wam, więc byłoby super gdyby ktoś miał taką małą ciemnię :P
Ach jeszcze odnośnie drugiego tematu- wywolywanie kliszy,ja tego niestety nigdy nie robiłam bo chodziłam do ciemni studenckiej i troszkę bali się,że coś zniszczę więc nigdy mi nie pozwolono samej... może wy mnie kiedyś nauczycie :P tak samo jeśli chodzi o chemię już do samych zdjęć-też już była gotowa więc tu trzeż jestem ciemna :sad:

A co do skanu- NIGDY WIĘCEJ chyba tego nie zrobię... o zgrozo :shock: co zostało z moich zdjęć to mnie tak zdziwiło... jak już się zbiorę i będę miała program jakiś (bo mi w domu PS wykasowali a tu nie mam) to wam przedstawię jaki mi skan zrobiono (w Olsztynie rzecz jasna).
Oczywiście mam tu na myśli B&W, bo kolory wyszły jakoś w miarę chociaż i tak nie jestem przekonana bo klisze jakieś brudne :sad:
'Nic tak nie ożywia wystawy archeologicznej jak trup' :]
eire
ORWO-eater
ORWO-eater

A gdzie kolor 120mm?

Postprzez wrona » Pt cze 26, 2009 1:13 pm

A gdzie wołać w Toruniu kolor 120mm? HELP!

Ach jeszcze odnośnie drugiego tematu- wywolywanie kliszy,ja tego niestety nigdy nie robiłam bo chodziłam do ciemni studenckiej i troszkę bali się,że coś zniszczę więc nigdy mi nie pozwolono samej... może wy mnie kiedyś nauczycie :P tak samo jeśli chodzi o chemię już do samych zdjęć-też już była gotowa więc tu trzeż jestem ciemna :sad:

Do wywoływania samego negatywu wystarczy łazienka, a nawet ciemna kuchnia i skaner (pewnie płaski, bo na bębnowy raczej brak $)
wrona
just a begginer
just a begginer

Postprzez Materio » Pt cze 26, 2009 1:40 pm

Kolor zrobisz u szczurka na Łaziennej niestety jeszcze do niedawna kosztowało to 4zł ale teraz przez to że mają mało filmów i im się chemia automatycznie nie regeneruje muszą dolewać ręcznie i koszt to 7zł. Jakość wywołania ok ale filmem to się nie przejmują i wrzucają w papierową kopertę między inne etc co skutkuje czasem drobnymi ryskami - na tyle drobne że ICE w sprawę załatwia.

wrona napisał(a):Do wywoływania samego negatywu wystarczy łazienka, a nawet ciemna kuchnia i skaner (pewnie płaski, bo na bębnowy raczej brak $)

:P A czemu to skaner jest potrzebny do wywołania ?? :P
Koreks, termometr, strzykawka, litrowy pojemnik na sok :P etc
Materio
Rodinal Drinker
Rodinal Drinker

Dziękuję za odpowiedź

Postprzez wrona » Pt cze 26, 2009 7:15 pm

Dziękuję za celną i szybką odpowiedź.
Napisałem + skaner, bo sam tak robię, z braku miejsca i czasu wywołuję B&W a potem skanuję, dla potrzeb np. www (bo wydruku z kiepskiego skanu to nie ma sensu robić).

- na tyle drobne że ICE w sprawę załatwia.

A tego to nie rozumiem.
wrona
just a begginer
just a begginer

Re: Dziękuję za odpowiedź

Postprzez marcin:b » Pt cze 26, 2009 7:34 pm

wrona napisał(a):
- na tyle drobne że ICE w sprawę załatwia.

A tego to nie rozumiem.

ICE - system cyfrowy, którym skanery do negatywów Nikona usówają zanieczyszczenia na negatywie i drobne uszkodzenia. Oczywiście nie fizycznie na negatywie, ale jużna skanie :)
Krótko mówiąc - w trakcie skanowania, ICE wychwytuj ryski i bród i stara się je na skanie zatuszować. Skuteczność jest mniej więcej 95% - w zależności oczywiście od ilości rys itp.

[admin]
[admin]

Postprzez Cool-Kolos » Pt cze 26, 2009 8:20 pm

Materio napisał(a):Kolor zrobisz u szczurka na Łaziennej niestety jeszcze do niedawna kosztowało to 4zł ale teraz przez to że mają mało filmów i im się chemia automatycznie nie regeneruje muszą dolewać ręcznie i koszt to 7zł.

Jest takie miejsce gdzie nadal robią za 4 złote. Rafał i Mateusz wiedzą dokładnie co to za melina, poza tym Loki tam wywoływał i nie chyba dostrzegł większych anomalii na negatywie. Ja ostatnio wywoływałem u szczurka i było niby ok, ale negatyw był trochę wymęczony, to znaczy miał trochę rys, których ICE nie spacyfikował.
Cool-Kolos
[moderator]
[moderator]

Postprzez wrona » So cze 27, 2009 9:14 am

Rafał i Mateusz wiedzą dokładnie co to za melina,

Idąc dalej tropem tego wątku, będę musiał teraz odnaleźć Rafała lub Mateusza....
wrona
just a begginer
just a begginer

Postprzez loki_p » So cze 27, 2009 9:51 am

wrona napisał(a):Idąc dalej tropem tego wątku, będę musiał teraz odnaleźć Rafała lub Mateusza....

Szukaj w TYM miejscu młody Padawanie :)
loki_p
[Prezes TGF]
[Prezes TGF]

Hmm

Postprzez wrona » So cze 27, 2009 10:40 am

Bardzo ezoterycznie to wszystko wygląda, czy nie może mi ktoś dokładnie napisać (choćby na PRIV) gdzie to dokładnie jest? Podejrzewam, że pytając przechodniów w wyznaczonej okolicy, raczej żaden z nich nie będzie wiedział o żadnym zakładzie foto ( a tym bardziej o tzw. melinie ).

PS>skąd ten Padawian?

Tytuł Padawana otrzymywał uczeń, podejmujący u Rycerza lub Mistrza Jedi szkolenie, które miało doprowadzić go do rangi Rycerza. Padawani nosili krótko obcięte włosy i charakterystyczny pojedynczy warkoczyk. Do swojego mentora Padawan zwracał się tytułem mistrza, nawet, jeśli nie posiadał on oficjalnie takiej rangi. Padawan niezwykle rzadko wysyłany był na samotne misje, chyba że sytuacja była naprawdę poważna.
wrona
just a begginer
just a begginer

Postprzez loki_p » So cze 27, 2009 2:47 pm

Lękać sie ty nie powinieneś. Mocy swojej zaufać musisz. Prowadzić cię ona będzie. W uniweramie ukojenie ty znajdziesz.

:)
loki_p
[Prezes TGF]
[Prezes TGF]

Postprzez matti_1989 » So cze 27, 2009 2:54 pm

hej ho
ja szerokie negatywy oddaję do Uniwersamu (takie duże coś pomiędzy cinema city a targowiskiem) tam miła pani wywołuje filmy w ciągu godziny cena 4zł
matti_1989
tripod-dancer
tripod-dancer

Postprzez Materio » So cze 27, 2009 3:27 pm

loki_p napisał(a):ICE - system cyfrowy, którym skanery do negatywów Nikona usówają zanieczyszczenia na negatywie i drobne uszkodzenia.

Nie tylko skanery nikona. Technologia jest montowana w różnych markach także w paszczakach. Coś tam wykorzystuje niby światło podczerwieni etc Minus nie działa z negatywami b&w.

matti_1989 napisał(a):ja szerokie negatywy oddaję do Uniwersamu (takie duże coś pomiędzy cinema city a targowiskiem) tam miła pani wywołuje filmy w ciągu godziny cena 4zł

I co spoko jest?? Robiłeś u niej filmy portretowe ?? fuji 160s albo portre ??
Materio
Rodinal Drinker
Rodinal Drinker

Postprzez akijuku » Pn cze 29, 2009 7:44 am

Witam,
ta tzw "melina" to foto mindak i mieści się w Uniwersamie na parterze.
Cena to 4 zł, filmami się nie przejmują i czasami 1 klatka jest odcięta w połowie. Ale ogólnie polecam.
akijuku
just a begginer
just a begginer

Postprzez zbyszek.f. » Cz lip 02, 2009 9:52 pm

przyznam, że nie wiedziałem, że Mindak taki konkurencyjny cenowo jest. na pohybel skąpemu Szczurowi! :D a tną i koszulkują filmy?
zbyszek.f.
shutter killer
shutter killer

Postprzez Jacek » Śr sie 26, 2009 12:38 pm

Witajcie. Ciekawa dyskusja. Jeśli o mnie chodzi - może uznacie, że jestem szalony, ale C41 robię na Łaziennej i tam też skanuję (wstępnie), bo mi się nie chce samemu siedzieć nad każdą klatką. I wcale nie jest tak źle - przykład:
http://www.altphotos.com/Gallery.aspx?a ... oid=413073
http://www.altphotos.com/Gallery.aspx?a ... oid=413072
http://www.altphotos.com/Gallery.aspx?a ... oid=413074
B&W wywołuję w warunkach domowych, a dokładniej łazienkowych. Zapraszam chętnych z filmami do mnie.
Załączniki
Resize of jacu.jpg
Jacek
just a begginer
just a begginer

Upss

Postprzez wrona » Pt paź 02, 2009 11:46 am

Mindak już nie robi średniego formatu, byłem tam i niby przez film 120mm coś im się popsuło i już nie biorą do wywoływania.
wrona
just a begginer
just a begginer

Toruńskie minilaby

Postprzez Nixie » Pt mar 19, 2010 3:17 pm

Witam, mam pytanie. Czy ktoś z was wie, czy którykolwiek z Toruńskich labów wywoła mi wielki format BW 4x5?
Nixie
just a begginer
just a begginer

Postprzez marcin:b » Pt mar 19, 2010 3:24 pm

Nixie napisał(a):Witam, mam pytanie. Czy ktoś z was wie, czy którykolwiek z Toruńskich labów wywoła mi wielki format BW 4x5?

z tym może być ciężko.. ja nie słyszałem o takim labie w Toruniu.

[admin]
[admin]

Toruńskie minilaby

Postprzez Nixie » Pt mar 19, 2010 4:01 pm

tego też się obawiałam.. jak zadzwoniłam na Łazienną, to babka nie za bardzo kumała o czym do niej mówię... chyba będę musiała zgłosić się z tym do Warszawy... :/
Nixie
just a begginer
just a begginer

Toruńskie minilaby

Postprzez Materio » Pt mar 19, 2010 8:10 pm

4x5 cala BW zrób sobie sam. Absolutnie bez sensu jest dawać komuś zrobią ci w najtańszej przejechanej chemii jaka jest za i tak 10x drozej niż samemu a na proces nie bedziesz miec kontroli. Koreks na ebay i jedziesz z szitkami.
Materio
Rodinal Drinker
Rodinal Drinker

Toruńskie minilaby

Postprzez Cool-Kolos » Pt mar 19, 2010 10:19 pm

Czarno - białe 4x5 robię sobie sam w swojej piwnicy. Gdy już się obczai bazę sprawa nie jest bardzo skomplikowana. W razie wątpliwości zapraszam do mojego tajnego podziemnego laboratorium.
Cool-Kolos
[moderator]
[moderator]

Powrót do Darkroom